Далай лама: Китай се променя и вече е по-отворен към света
Далай лама: Китай се променя и вече е по-отворен към света / снимка: БГНЕС

Реакцията на Пекин след земетресението от 12 май в китайската провинция Съчуан показва, че Китай се променя и вече е по-отворен към международната общност, заяви Далай лама в интервю за радио Би Би Си.

"Начинът, по който Китай се справя с кризата след земетресението показва, че китайските ръководители малко по-малко, макар и предпазливо, вървят към по-голяма откритост и прозрачност", заяви тибетският духовен водач. Той определи това като "положителен, невероятен и изпълващ с надежди знак".

Амбициите на Китай да стане свръхсила според Далай лама са напълно основателни и заслужени, тъй като Китай е най-многочислената и най-древната нация в света. Но за да стане уважавана от всички свръхсила, на Китай сега му липсва достатъчно морален авторитет.

Китайските власти трябва да си дадат сметка, че спазването на правата на човека и на религиозните свободи и решаването на екологичните проблеми в дългосрочен план са много по-важни неща, отколкото техните стремежи да превърнат Китай в една от най-големите икономики в света, подчерта тибетският духовен лидер.