Антъни Фаучи
Антъни Фаучи / Gulliver/Getty Images
Екипът здравни експерти към правителството на САЩ, водени от д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ, предупреди Конгреса във вторник, че американците трябва да се приготвят за дълга битка с пандемията, а предизвикателствата, свързани с коронавируса, са исторически, предаде „Франс 24“.

Фаучи докладваше пред законодателния орган на САЩ във връзка с коментарите на президента Доналд Тръмп, че е принудил здравните власти „да забавят темпото на тестването“ на коронавируса, настоя, че държавният глава никога не е имал такива разпореждания към него.

Баскетболист от НБА е с коронавирус

Експертите на САЩ обаче алармираха за нарастващите случаи на огнище, като Фаучи обясни пред конгресмените, че няколко щати имат „притеснителен пик на инфекциите“.
„Следващите две седмици ще бъдат критични за спряването на тези пикове в щати като Флорида, Тексас и Аризона“, добави Фаучи.

Американската нация е най-тежко засегнатата от пандемията, като до момента има над 120 хиляди смъртни случаи, нови огнища, а правителството показва слабост във възпирането на заразата, отбелязва още „Франс 24“.

Европа налага отново предпазни мерки срещу COVID-19, болестта засяга все повече млади хора

Според Фаучи е трудно да се прогнозира докога коронавирусът ще остане такава силна заплаха.

„Активността на COVID-19 ще продължи известно време“, казват група здравни експерти, включително директорът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията Робърт Редфилд.

Фаучи обаче остава „предпазливо оптимистичен“ за скоростта на клиничните изпитания на ваксината. Той изрази надежда, че е масово производство на ваксината срещу коронавирус ще е възможно в края на календарните години и в началото на 2021 г.

Опасен обрат: Коронавирусът заразява все повече 20 и 30-годишни

Редфилд уточни, че подсилването на тестовете за наличие на инфекцията е ключов фундамент във смекчаването на мащабите и скоростта на заразяването от вируса. Той подкрепи тезата на Фаучи, че Тръмп никога не ги е карал да намалят тестовете за COVID-19.