/ getty images
Властите в южните американски щати предупреждават, че все повече млади хора дават положителни проби за коронавирус, съобщи CNN. Тази демографска промяна е отчетена в части на Флорида, Южна Каролина, Джорджия, Тексас и други щати, като много от тях бяха сред първите, премахнали ограничителните мерки, припомня CNN. Новият вирус поразява по-тежко организма на по-възрастните пациенти.

Медиците в САЩ са на мнение, че увеличаващият се брой положителни проби сред млади хора се дължи на неспазването от тях на препоръчителната социална дистанция.

Григор Димитров е с коронавирус

В Мисисипи, например, властите обясняват възникването на новите огнища на коронавирус с провежданите в щата купони на студентски братства.

Губернаторът на Тексас Грег Абът пък обяви миналата седмица, че в повечето окръзи на щата мнозинството от новите положителни проби са хора на възраст под 30 г., като обясни това с участието им в купони, посещения в барове и други събирания.

Колегата му от Флорида Рон ДеСантис съобщи в петък, че средната възраст на новозаразените с коронавирус за последната седмица е 37 г., както и че 62 процента от новите с положителна проба за вируса за седмицата след 7 юни са под 45-годишна възраст.

„Това е голяма промяна в сравнение с положението ни в края на март и началото на април, сега е промяна в радикална посока“ към млади хора между 20 и 30-годишна възраст.

Експертите се опасяват, че Флорида може да стане новият епицентър на коронавируса в САЩ, след като в събота в щата бяха отчетени 4049 нови положителни проби, най-висока цифра за един ден.

В Южна Каролина пък обявиха, че 18% от всички положителни проби в щата досега са на млади хора между 21 и 30-годишна възраст. „Увеличението, които регистрираме, е предупреждение, че младите хора и младежите не са защитени от COVID-19”, заяви д-р Бранън Тракслер, консултант на щатския Департамент за контрол на здравето и околната среда, като добави: „То също така ни подсказва, че по-младите жители на Южна Каролина не се отнасят сериозно към спазването на социална дистанция“.