/ iStock/Getty Images
Японското министерство на здравеопазването обяви днес, че за последното денонощие са били регистрирани 568 нови случая на коронавирус, с което местните случаи достигат до 10 361, съобщи Асошиейтед прес. Ако към тях се прибавят и 712 случая на круизен кораб, поставен под карантина край Токио по-рано тази година, общият брой в страната става 11 073, от които 174 починали. Броят на случаите в Япония е сравнително малък в сравнение със САЩ и Европа, но при ограниченото тестване в Япония се смята, че реалното разпространение на инфекцията е далеч по-широко. Япония най-накрая започна да създава допълнителни центрове за тестване, което позволява на личните лекари да изпращат пациенти директно до тях, вместо да се налага те да обикалят обществени здравни центрове, където да бъде установено дали подлежат на тестване, което доведе до забавяне на диагностицирането и лечението на много хора. Експерти отбелязват, че тяхната стратегия за проследяване на клъстери на инфекцията вече не може ефективно да догонва нарастването на случаите и призовават за повече тестове. На Япония й трябваха два месеца, за да достигне до 1000 заразени след първия регистриран случай, но през последните седмици разпространението на коронавируса се ускори и броят на заразените се удвои от 5 до 10 хиляди само за 10 дни.

Случаите на новия коронавирус в Бразилия нараснаха с 2817 и достигнаха до 36 599, съобщи министерството на здравеопазването в събота, предаде Ройтерс.
Бразилия има най-много регистрирани случаи на заразяване в цяла Латинска Америка. Починалите от Ковид-19 се увеличиха с 206 до 2347. Стотици протестираха в Рио де Жанейро, Сао Пауло и столицата Бразилия с искане на оставки на местните губернатори заради наложените ограничителни мерки, които принудиха повечето предприятия да затворят за седмици. Протестиращите преминаха по улиците с автомобили, камиони и мотоциклети и натискаха клаксоните в знак на протест, съобщи Асошиейтед прес. Самият президент Жаир Болсонаро е критичен към мерките и в петък уволни министъра на здравеопазването заради противоречията им по въпроса. В столицата Болсонаро повтори намерението си да започне отваряне на икономиката. Според прогнозата на бразилската централна банка икономиката на страната ще започне да се възстановява от кризата, причинена от епидемията, през четвъртото тримесечие на годината, съобщи Ройтерс.

Южна Корея днес съобщи за осем нови случая на коронавирус в страната, предаде Ройтерс. Това е първата едноцифрена бройка на регистрираните заразени за денонощие в Южна Корея за последните два месеца. Китайската национална здравна комисия съобщи за 16 потвърдени случая през последните 24 часа. Това е най-ниският денонощен брой от 17 март насам. В Китай са установени и 44 асимптоматични случая, докато вчера бяха установени 54. Днес в страната няма смъртни случаи от Ковид-19.