Чилийският президент иска прошка заради грешки при преброяване на населението
Чилийският президент иска прошка заради грешки при преброяване на населението / netinfo

Президентът Себастиан Пинера помоли чилийците да му простят за преброяването през 2012 г., което анкетна комисия установи, че е толкова погрешно, че трябва да бъде хвърлено в коша - политически гаф за неговото правителство само месеци преди изборите през ноември, които се очаква да върнат Мишел Бачелет в президентсикя дворец, предаде Ройтерс.

Независима комисия от експерти, назначена от правителството на консерватора Пинера да направи преглед на преброяването, препоръча то да бъде анулирано и организирано наново с по-малко въпроси през 2015 г., пише БТА.

Пинера заяви, че правителството ще потърси второ мнение от международни експерти, преди да реши дали да започне отново от нулата или да се опита да коригира грешките.

"Допуснати бяха грешки при преброяването и аз искам смирено да помоля чилийците за прошка", каза Пинера вчера. Комисията установи, че 9,3 процента от чилийското

население, нарояващо 17,4 милиона души, не са били анкетирани. Пропускът от 9,3 на сто е средностатистически за цялата страна, но в някои общини може да е по-висок и може да надвишава 20 на сто в една пета от общините.