Франсиска Мардонес
Франсиска Мардонес / Gulliver/Getty Images
Чилийска параолимпийка в инвалидна количка, поставила рекорд през 2019 г. по хвърляне на гюле, е модел за новата кукла Барби на американската компания "Мател", съобщи Ройтерс.

Франсиска Мардонес, която е на 43 години, е знаменосец на чилийския отбор в Параолимпийските игри Токио 2020. Тя е представяла страната си по тенис в инвалидни колички, след това по хвърляне на гюле, диск и копие.
 
Мардонес има олимпийски амбиции още от дете, но получава травма на гръбначния стълб в свлачище по време на ураган на пуерторикански остров, където работи през 1999 г. Тя изрази надежда, че куклата Барби с нейния образ ще насърчи децата с недъзи да не се отказват от целите си.
 
"Това е признание за годините саможертви, които направих за спорта и резултатите от тях - каза тя. - В края на краищата, това, към което насочва вниманието

"Мател", не е недъгът ми, а спортните ми постижения. Това означава много."
 
Играчката е от серията "Героини" на "Мател", създадена през 2015 г. В началото на месеца тя беше попълнена с кукла на проф. Сара Гилбърт, която е в екипа, разработващ британската ваксина срещу Ковид-19.
БТА