Чешкият президент призова за истински национален дебат за глобалното затопляне
Чешкият президент призова за истински национален дебат за глобалното затопляне / netinfo

Чешкият президент Вацлав Клаус призова днес за истински национален дебат за глобалното затопляне и прекратяване на истерията, предизвиквана от природозащитниците, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Нека съсредоточим дебата върху това дали 0,6 градуса по Целзий /повишаване на температурата през миналия век/ е много или малко, до каква степен е допринесъл за затоплянето човекът и... дали има нещо, което всички хора могат да направят по въпроса", заяви Клаус при представянето на книгата си "Синя планета, не зелена".

Чешкият президент отбеляза, че вместо това с въпроса са се заели групи, които нямат нищо общо с науката. Амбициозни природозащитници подхранват истерия за глобалното затопляне, която всъщност няма солидни основания и дава възможност за манипулиране на хората, предупреди той.

Клаус разкритикува еколозите, че подходът им към природата е подобен на този на марксистите към икономиката. Те също се опитват да заместят спонтанната еволюция на света и човечеството с глобално планиране на развитието на света, аргументира се той. Чешкият президентът подчерта, че този подход е утопия, която води до резултати, съвсем различни от желаните.

Клаус, икономист по професия, нееднократно е предупреждавал, че масовите опасения от глобалното затопляне заставят политиците да приемат извънредно скъпи програми, които в крайна сметка е възможно да не доведат до положителни резултати, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът представи книгата си в пражкото кафене "Славия", което е известно като сборище на интелектуалци. Редакторът на изданието определи "Синя планета, не зелена" като ефикасна противоотрова срещу бръщолевенията на Ал Гор. Самият Клаус отбеляза, че в книгата си припомня безумните виждания на бившия американски вицепрезидент.

Ал Гор си създаде образ като вестител на борбата срещу глобалното затопляне. Неговият филм "Неудобната истина" спечели тази година "Оскар" за най-добър пълнометражен документален филм.

Чешкият клон на природозащитната организация "Грийнпийс" организира пред кафенето демонстрация, която премина под пародийния лозунг "Плоска планета, не кръгла".