Чешкият президент обвини мигрантите, че използват деца като човешки щит
Чешкият президент обвини мигрантите, че използват деца като човешки щит / БГНЕС

Чешкият президент Милош Земан, който многократно се е изказвал против пристигащите в Европа бежанци, обвини икономическите мигранти, че използват децата като "човешки щит", предаде Франс прес.

Децата на бежанците "служат като човешки щит на хора с iPhone-и (икономически мигранти), за да се оправдае мигрантската вълна", посочи Земан в интервю, поместено в сайта на таблоида "Блеск".

"Онези, които се крият зад деца...не заслужават състрадание" допълни той. "Водят децата в малки лодки, знаейки че има опасност да се удавят", изтъкна първият пряко избран чешки президент, който е на власт от 2013 година.

Жена, бебе и момиченце се удавиха край гръцкия остров Лесбос

В последно време той нашумя с изявления срещу мигранти от рода на: "Никой не ви е канил тук", както и с твърденията, че новодошлите "ще спазват шериата вместо чешките закони", и че "неверните жени ще бъдат замервани с камъни, а на крадците ще им режат ръцете".

Освен това той каза, че бурките, носени от жените, "ни лишават от женската красота, тъй като те са покрити от главата до петите. Разбира се това е предимство при някои жени, но те не са много".

Чешкият президент с упрек към имигрантите: Уважавайте правилата ни

В четвъртък върховният комисар на ООН за човешките права Зейд Раад ал Хусейн определи изявленията на чешкия президент като "ислямофобски", което Земан окачестви като "кампания срещу Чешката република".

Ал Хусейн разкритикува и условията в бежанските лагери. Днес Земан го покани да дойде лично да ги инспектира.

Източник: БТА