Чехия настоява за бързо отваряне на трудовия пазар в ЕС
Чехия настоява за бързо отваряне на трудовия пазар в ЕС / www.sxc.hu

Чешкият министър на труда и социалните грижи Петър Нечас, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, настоя на срещата на социалните министри от ЕС в чешкия град Лухачовице за пълно отваряне на европейския пазар на труда за гражданите на Чехия, която се присъедини към ЕС през май 2004 година, предаде Франс прес.

Четири страни продължават да прилагат ограничения за наемане на работа на чешки граждани - Германия, Австрия, Белгия и Дания - и "ние водим усилени преговори за отказ от тези ограничения или поне за свеждането им до минимум", посочи чешкият министър. Той припомни също така, че наемането на български и румънски работници все още е ограничено в четиринайсет страни от ЕС.

Свободното движение на работна ръка е ключов въпрос, настоя Петър Начас преди откриването на неофициалната среща в Лухачовице, на която България е представена от министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Чехия е поставила пълната либерализация на пазара на труда и премахването на преградите за движението на работна ръка сред приоритетите на своето шестмесечно председателство на ЕС.

"Но аз съм политически реалист", посочи чешкият министър, имайки предвид позицията на Германия и Австрия, които са най-големите противници в Западна Европа на пълното отваряне на трудовите пазари за страните, присъединили се към ЕС след 2004 година.

Аргументите на Германия и Австрия са "основно от политически характер, а не от икономически" и ако те решат да продължат преходния период до 2011 година, чешкото председателство на ЕС ще изиска те да се аргументират с "анализи, факти и статистики", подчерта Нечас.