/ iStock/Getty Images
Парламентът на Чехия удължи днес до 30 април срока на извънредното положение, въпреки че правителството настояваше той да бъде удължен до 11 май, предаде Ройтерс.

Франция се отказа да изпраща шестима болни от COVID-19 в Чехия

На 12 март в страната беше обявено едномесечно извънредно положение заради епидемията от новия коронавирус. В сравнение с някои други европейски държави Чехия предприе най-бързо мерки срещу разпространението на заразата, но чешките власти вече обмислят да премахнат някои ограничения, след като броят на заразените вече не расте толкова бързо.

В Чехия има далеч по-малко заразени - 4828 по днешни данни - в сравнение със западните й съседи. Увеличаването им за последното денонощие е 5 на сто. Оздравели са 127 души, починалите са 80, съобщи Ройтерс.

Искат удължаване на извънредното положение в Чехия

Правителството на Латвия обяви днес, че удължава до 12 май режима на извънредно положение,
предаде ТАСС. "Виждаме, че с всеки следващ ден заболеваемостта не се покачва рязко, има даже малък спад.

Това означава, че предприетите мерки се спазват колективно и действат. Но още сме в условията на епидемия и ще трябва да поработим още известно време, за да я преодолеем с общи усилия", каза латвийският премиер Артурс Кришянис Каринш.

Франция прекрачи границата от 10 000 починали

До момента в Латвия има 547 случая с коронавируса, а починалите са трима
. Съгласно режима на извънредното положение в страната, действащ до 14 април, международните пътнически превози по въздух, земя и море до и от Латвия са прекратени. С удължаването на срока му разпоредбите не се променят. 
БТА