Чехия
Чехия / iStock/Getty Images
Властите на Чехия, ръководейки се от санкционните списъци по отношение на Русия, са замразили в страната имущество на руски бизнесмени на стойност милиони евро. Това каза днес чешкият премиер Петър Фиала пред държавната телевизия, цитиран от ТАСС.

"Играем една от водещите роли в Европа в процеса на въвеждане на санкции (срещу Русия). Замразили сме имущество на руски олигарси на стойност стотици милиони крони ( милиони евро). Замразяването на имуществото се извършва в съответствие с решенията за санкции", каза премиерът.

Фиала каза, че правителството ще инициира внасянето на промени в чешкото законодателство във връзка със санкциите срещу Русия. По думите му трябва да се гарантира, че фирмите, свързани с лица, фигуриращи в санкционните списъци, ще продължат да работят, а служителите им ще останат на работа.

Не става и дума за национализация на замразеното руско имущество в Чехия, каза Фиала и допълни, че подобен въпрос не се обсъжда. Такъв подход би влязъл в противоречие с демократичните принципи, от които се ръководи страната, каза премиерът.
БТА