Украйна
Украйна / БГНЕС
Съмнения за "корейска" подялба на Украйна, словесна ескалация, засилена бежанска вълна. Oбзор на събития в Украйна в неделния ден:

- Русия иска да раздели Украйна по корейски

Киев твърди, че Русия може да цели разделяне страната по корейския модел поради неуспеха на президента Владимир Путин да „превземе Киев и да премахне правителството на Украйна“. "Има основания да се смята, че той може да се опита да наложи разделителна линия между окупираните и неокупираните райони на страната ни. Всъщност това ще бъде опит за създаване на Южна и Северна Корея в Украйна", каза Кирило Буданов, началник на военното разузнаване

- Макрон предупреждава срещу "словесната ескалация"

Френският президент Еманюел Макрон предупреждава срещу словесна "ескалация" с Москва, след като президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския си колега "касапин". Макрон изтъкна, че вижда своята задача в „постигане първо на прекратяване на огъня и след това пълно изтегляне на (руските) войски чрез дипломатически средства“. „Ако искаме да направим това, не можем да ескалираме нито с думи, нито с действия“, каза той пред телевизия France 3.

Първият египтянин жертва на войната в Украйна е загинал при бомбен обстрел в Мариупол

- САЩ не търсят "смяна на режима" на Москва

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън омаловажава коментарите на Байдън, които подсказваха желание за смяна на режима. „За бога, този човек не може да остане на власт“, каза Байдън в съботната си реч във Варшава. Според Блинкен обаче Байдън искал да каже, че „Путин не може да бъде упълномощен да води война или да участва в агресия срещу Украйна или някой друг“. „Както сте ни чували многократно да казваме, ние нямаме стратегия за смяна на режима в Русия или някъде другаде”, каза Блинкен.

- Ръководителят на сепаратистката Луганска народна република каза, че може да се проведе референдум за присъединяване към Русия.

„Мисля, че в близко бъдеще на територията на републиката ще се проведе референдум, по време на който хората ще... изразят мнението си за присъединяване към Руската федерация“, каза Леонид Пасечник, цитиран от руските агенции. Но ръководителят на комитета връзки със съотечествениците в руската Държавна дума Леонид Калашников отхвърли идеята като неподходяща за момента.

В Луганск може да бъде проведен референдум за присъединяване към Русия

- Над 3,8 милиона бежанци

Агенцията на ООН за бежанците съобщи, че 3 821 049 украинци са избягали от страната, което е увеличение с 48 450 спрямо предходния ден. Около 90% от тях са жени и деца. ООН изчислява, че други 6,5 милиона души са разселени в Украйна.

- МКЧК отрича да е подпомагал принудителна евакуация

Международният комитет на Червения кръст отрича обвиненията, че е помогнал за организирането или извършването на принудителна евакуация на украинци в Русия. "МКЧК никога не помага за организирането или извършването на принудителна евакуация. Това важи навсякъде, където работим. Ние не бихме подкрепили никакви операции, които са против волята на хората и на нашите принципи", се казва в изявление на базираната в Женева хуманитарна организация.

Русия и Украйна продължават с преговорите, Турция ще е домакин

- Украйна призова бойкот на френски гигант за търговия на дребно

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова за глобален бойкот срещу френския гигант за търговия на дребно Auchan в рамките на натиска върху международните компании да напуснат Русия.
БГНЕС