Украйна
Украйна / БГНЕС
Йехия Хасан Йехия Хамед е първият египтянин, за когото е потвърдено, че е станал жертва на войната в Украйна, съобщи в. “Ал Ахрам”. Той е загинал при руски обстрел в обсадения град Мариупол. 

Заедно със семейството си Хамед е живеел в бомбоубежище. На 15 март, докато е купувал храна обаче, до него е паднала бомба. Смъртта му е потвърдена седмица по-късно, според информация от дипломатически източници.

Русия и Украйна продължават с преговорите, Турция ще е домакин

Председателят на египетската общност в Украйна Али Фарук заявява пред “Ал Ахрам”, че е научил за смъртта на Хамед, след като роднините му загубили връзка с него и се обърнали с молба за съдействие към египетското посолството и общността. Всички комуникации с Мариупол са прекъснати след началото на руските атаки, обяснява Фарук. След дълго търсене представители на египетската общност успели да открият съпругата на загиналия, която ги е информирала за случилото се. 

Хамед е бил собственик на магазин в египетския морски курорт Шарм ел Шейх и не живеел в Украйна постоянно, казва Али Фарук. В началото на февруари е отишъл в Мариупол при съпругата и детето си и е останал блокиран там заради войната.  

В Луганск може да бъде проведен референдум за присъединяване към Русия


Над 1035 цивилни граждани са загинали, а най-малко 1650 са ранени от началото на руската инвазия в Украйна, сочат данни на ООН. Според неправителствената организация “Хюман райтс уоч” повече от 200 000 цивилни граждани са обсадени в Мариупол. 

Преди началото на конфликта в Украйна живеят около шест хиляди египтяни, от които около три хиляди студенти. Голяма част от тях успяха да напуснат страната.
 
БТА