Министър-председателите на Полша, Чехия и Словения пристигнаха в Киев с влак. Това е първото посещение на чуждестранни лидери в обсадената украинска столица след нахлуването на Русия миналия месец.

Матеуш Моравецки, чешкият премиер Фиала и словенският им колега Янез Янша са на посещение като представители на Европейския съюз, се казва в изявление на полското правителство. Те се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски в Киев тази вечер в рамките на първото посещение на чуждестранни лидери в обсадената украинска столица след нахлуването на Русия.

Премиерите, които пристигнаха с влак, седнаха около масата с украинския си колега Денис Шмихал и украинския президент, който им представи подробно ситуацията.

 

Зеленски лидери
TELEGRAM/V_Zelenskiy_official

"Те обстрелват навсякъде. Не само Киев, но и западните райони", каза Зеленски в коментар, преведен на английски език във видео, публикувано в акаунта му в Telegram.

"Трябва да спрем тази трагедия, която се разиграва на Изток, възможно най-бързо", заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки в публикация във Facebook, с която обяви благополучното им пристигане в Киев.

"Тази война е резултат от жестокия тиранин, който атакува уязвими цивилни, бомбардирайки градове и болници в Украйна! В резултат на това светът загуби чувството си за сигурност, а невинни хора умират и губят целия си живот. Трябва да спрем трагедията, която се случва на Изток възможно най-скоро. Ето защо заедно с вицепремиера Ярослав Качински, премиерите Петр Фиала и Янез Янша сме в Киев", написа Моравецки.

Триото е придружавано от Качински, лидер на полската популистка дясна партия "Право и справедливост".

Посещението идва в момент, когато Русия обстрелва цели в цяла Украйна, включително Киев, който почти е обкръжен от войските на Москва, и когато Русия и Украйна трябва да подновят преговорите за прекратяване на продължилата близо три седмици война.

БГНЕС