политическа скала
политическа скала / iStock/Getty Images
Германските центристки партии удържаха лидерските си позиции на регионалните избори вчера в Източна Германия на фона на засилването на крайнодясната "Алтернатива за Германия", отбелязва ДПА.

В подкрепата и на двете партии обаче се наблюдава спад.

Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел остана на първо място в Саксония след преброяването на всички гласове, а социалдемократите спечелиха лидерска позиция в провинция Бранденбург.

На съществуващите управляващи коалиции в провинциите обаче вероятно ще бъде сложен край, като политическите експерти прогнозират трудни преговори за съставянето на стабилни регионални правителства.

ХДС и социалдемократите категорично отхвърлиха възможността да си сътрудничат с "Алтернатива за Германия", която обвиняват, че е партия с антиимигрантска и антидемократична линия.

Заплахи онлайн се опитват да повлияят на европейските избори, се казва в доклад

Намалялата подкрепа и за двете партия може да засили натиска върху партийните лидери да напуснат управляващата коалиция на федерално ниво начело с Ангела Меркел. Германската социалдемократическа партия преминава през напрегната фаза по избиране на нов лидер и може да промени курса си, отбелязва ДПА.

Въпреки малките шансове "Алтернатива за Германия" да влезе в управлението, парламентарният секретар на партията Берндт Бауман заяви, че резултатът в Саксония е гигантско увеличение на подкрепата за крайнодясната политическата сила и това е израз на недоволството на германските граждани.

Нападнаха ръководителя на "Алтернатива за Германия"



Видният регионален лидер на "Алтернатива за Германия" в провинция Тюрингия Бьорн Хьоке призова за предсрочни парламентарни избори и край на "ерата на Меркел". Кандидатът за лидер на социалдемократическата партия Олаф Шолц обаче заяви, че посланието от изборите е, че партията му е способна да събира електорална подкрепа.

Германският министър на икономиката и член на ХДС Петер Алтмайер заяви, че партията му е спечелила сериозна победа в Саксония и омаловажи резултата на "Алтернатива за Германия" - според Алтмайер крайнодясната партия се е представила силно на изборите, но резултатът й не е прекалено силен.

В Саксония ХДС спечели 32,1% от гласовете, "Алтернатива за Германия" - 27,5% а социалдемократическата партия - 7,7%. Този резултат изключва подновяване на коалицията между ХДС и ГСДП, отбелязва ДПА. Избирателната активност в Саксония достигна 66,6% (за сравнение: през 2014 г. тя бе едва 49,1%).
БТА