Код червено за опасно време в редица региони в Италия. Образувалите се свлачища са затрупали 41 града и села, които остават изолирани за неопределено време. Жертвите до момента са 14, а 20 000 души са без дом. От консулството в Италия съветват: българите да се въздържат от пътувания, защото се очакват още валежи. А по информация на NOVA във водния капан са попаднали български шофьор на тежкотоварни автомобили. Наводнението събужда тази нощ българката Елена Периолска.

Аз съм в Чезена - най-засегната част. Реката излезе тази нощ и заля целия квартал”, разказа жената.

Пожарната изпомпва водата от дома й. Остава в него, но я е страх - защото в идните дни се очаква още дъжд.

За първи път в живота си виждам такава паника. Всички много си помагат”, сподели още Елена.

Заради наводненията: Извънредно положение ще бъде обявено в Италия

 Наводненията активираха над 300 свлачища, 23 реки преляха, повече от 400 пътища са разрушени. На един от тях се оказва и шофьор на тир от България.

Човекът е блокиран на пътя поради паднали дървета. Той е добре и всичко е наред с него”, заяви генералният консул на България в Милано Ана Паскалева.

До момента в консулството ни в Милано не са получени сигнали от други българи. Десетки спасителните екипи оказват помощ на пострадалите. Пожарникари спасиха 2-годишно детенце, което се оказа блокирано в една от наводнените сгради. То беше извадено с помощта на хеликоптер, след като пожарникар се спусна с въже до балкона, където живеело детето.

Евакуацията на хората в най-пострадалите провинции, южно от Болоня, продължава. Дори музеите се превърнаха в дом за хората останали без покрив.

Днес регион Емилия-Романя активира безплатен телефон за информация на гражданите във връзка с наводненията. Българското консулство също има спешна телефонна линия. 
NOVA