Български мафиот поробвал сънародници в Португалия
Български мафиот поробвал сънародници в Португалия / ThinkStock/Getty Images

Български гражданин, арестуван в родината си, е екстрадиран в Португалия, където е задържан по подозрение в трафик на хора. Преди това полицаи са освободили няколко други български граждани, държани в мазе на двуетажна къща в град Бреганса, съобщи португалският уебсайт theportugalnews.com.

ARD: Българи живеят и работят като роби в Южна Италия

Смята се, че българите са били поробени и държани насила от 29-годишния заподозрян, който според местен вестник оглавява мафиотска група и е известен в село Караседа де Аншиаиш с прозвището "Жардел". Семейната престъпна група примамвала българи, включително цели семейства и малолетни, с обещания за по-добър живот в Португалия - заплата, жилище, транспорт и храна, като в замяна те да берат плодове и да извършват други земеделски работи.

Българи са сред най-честите жертви на трафика на хора в ЕС

Вместо това гастарбайтерите били държани в мизерни условия без тоалетна и баня в мазето на двуетажна сграда, в която живеел и "Жардел" с всички удобства. Жертвите разказали, че често гладували и били карани насила да работят дни наред без почивка. На онези, които искали да напуснат, било казвано, че първо трябва да заплатят 1600 евро.

Повече българи стават жертва на трудова експлоатация зад граница

Двама от "робите" успели да се изплъзнат и да стигнат до намиращия се на 40 км град Мирандела, където разказали на властите какво става. После полицаи освободили от мазето останалите седем пленници.

Източник: БТА