Българка в Австрия: Хората тук са толерантни към чужденците, не виждам страх
Българка в Австрия: Хората тук са толерантни към чужденците, не виждам страх / БГНЕС, архив
Българка в Австрия: Хората тук са толерантни към чужденците, не виждам страх
89082
Българка в Австрия: Хората тук са толерантни към чужденците, не виждам страх
Българка в Австрия: Хората тук са толерантни към чужденците, не виждам страх
  • Българка в Австрия: Хората тук са толерантни към чужденците, не виждам страх
  • Българка в Австрия: Хората тук са толерантни към чужденците, не виждам страх

Правителството на Австрия обмисля да приеме закон за въвеждане на извънредно положение заради ситуацията с бежанците. Това заяви в интервю за агенция АПА канцлерът на страната Кристиян Керн.

Оперната прима Веселина Кацарова е била нападната от араби в Австрия

Австрия е една от най-засегнатите от бежанската криза. Хиляди мигранти са поискали бежански статут, други се опитват да прекосят страната по пътя си към Германия. Въпреки че има много бежанци, в Австрия е спокойно и няма напрежение, заяви пред Дарик българката Ани Йонова, която има впечатления от Зеевалхен, Фьоклабрук и столицата Виена. Местните жители не се страхуват от евентуални терористични атаки, но масовата ислямизация в Европа ги притеснява. Толерантни са към чужденците като цяло, в същото време не одобряват отделянето на финанси за приемане на бежанците.

Унгарският премиер Виктор Орбан нарече имиграцията "отрова"

В началото на септември ще се състоят преговори на ниво министри на вътрешните работи и на отбраната на Австрия и Унгария, по време на които трябва да бъдат създадени условия за прилагането на извънредно положение, включително за връщането на бежанци в Унгария, обяви австрийският канцлер Кристиан Керн.
Той призовава да се изработи план за взаимодействие с ЕС в областите на икономиката, сигурността и миграцията.

Австрия готова да вдигне 100 км ограда по границата с Унгария

През март австрийското правителство реши, че през 2016 г. ще бъдат разгледани не повече от 37 500 молби за предоставяне на убежище. Към 31 юли до тази процедура са били допуснати вече повече от 24 000 кандидати за убежище.

Веселина Кацарова: Политици в Австрия ме помолиха да не казвам истината

Според Ани Йонова, която живее в Австрия, въпреки че има много мигранти, там е спокойно. Тя живее в курортното градче Зеевалхен на брега на езеро в Горна Австрия и по думите й то остава изолирано от всички новини, които тя чува и чете. "Тук няма такива хора, трудно можеш да видиш мургав човек. Оставям си колелото където реша и го вземам на другия ден. Не се краде. В областния център Фьоклабрук на 12 км от курорта има изградени блокчета за бежанци и там имигранти има, но нито съм видяла агресия, нито някой да се държи лошо, да повишава тон... Не съм видяла такова нещо. Често ходя във Виена, там е пълно. Там трудно можеш да видиш австриец по улицата. Но и там не съм видяла агресия. Когато си от другата страна и чуваш само тези неща, си представяш, че тук е ад под небето, а не е така. В Австрия специално е доста спокойно", каза Йонова.
Австрийците не се страхуват от възможни терористични атаки и смятат, че те могат да се случат навсякъде по света. Масовата ислямизация на Европа обаче ги притеснява, посочи Ани Йонова: "Толерантни са към чужденците, не виждам страх. От икономическа гледна точка се дразнят, не искат тяхната страна да ги храни тези хора", каза Йонова. Тя допълни, че хората се притесняват от "това нашествие" все пак.

Самолет с 14 мигранти пристига у нас от Австрия

Междувременно австрийската полиция обяви, че е арестувала заради изнасилване деветима иракчани, които са имали статут бежанци или очакват получаването на такъв статут. Те са заподозряни, че на Нова година са изнасилили във Виена 28-годишна германка.