Буш: Замразяваме изтеглянето от Ирак след юли
Буш: Замразяваме изтеглянето от Ирак след юли / снимка: БГНЕС
Президентът на САЩ Джордж Буш съобщи, че след препоръките на командващия американските войски в Ирак генерал Дейвид Петреъс е склонен да се замрази след юли изтеглянето им от тази страна, предаде БГНЕС, като се позова на АФП.

Освен това той заяви, че временно ще бъде намален срокът на служба на войниците в Ирак и Афганистан от 15 на 12 месеца. „За да се облекчи бремето на военните и на техните семейства, поисках от министъра на отбраната да съкрати временно от 15 на 12 месеца службата на всички войници от сухопътните сили, разположени в зоната на операции на Централното командване“, посочи президентът.

Промените ще се отнасят за онези, които бъдат изпратени там след 1 август, а освен това една година служба на бойното поле ще гарантира една година по-малко служба в базите в САЩ, добави Джордж Буш.

Американският президент Джордж Буш отправи сурово предупреждение към Иран да спре да се намесва в Ирак и определи Иран и „Ал Кайда“ като двете най-големи заплахи за Америка, предаде Ройтерс.

Буш, който обвинява Иран в подкрепата за бунтовнически групировки в Южен Ирак и снабдяването на екстремистите с експлозиви, заяви, че Техеран има избор в своите отношения с Ирак. „Той може да живее в мир със съседите си, да се радва на силна икономика и културни и религиозни връзки, или може да продължи да въоръжава, тренира и финансира незаконни бунтовнически групировки, които тероризират иракския народ и го насочват срещу Иран“, каза Буш.

„Ако Иран направи верния избор, Америка ще съдейства за мирните отношения между Иран и Ирак. Ако Иран направи грешен избор, Америка ще действа в защита на своите интереси, своите войски и иракските си партньори“, добави той.