Буш осъди убийството на ливанския министър
Буш осъди убийството на ливанския министър / netinfo

Американският президент Джордж Буш осъди убийството на ливанския министър на промишлеността Пиер Джемайел и призова за пълно разследване на смъртта му, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В реч пред американски войници в Хавай Буш подчерта, че трябва да бъде установено кои са хората и политическите сили, които стоят зад убийството на ливанския министър.

Американският президент не посочи изрично кого подозира, но заяви, че САЩ подкрепят усилията на ливанското правителство да "защити демокрацията си опитите от страна на Сирия, Иран и техни съюзници да подстрекават към дестабилизиране на обстановката и към насилие".

Буш изрази дълбокото си убеждение, че Съветът за сигурност на ООН трябва веднага да предприеме нещо. За да има мир, свободният свят трябва да отхвърли "тези, които подкопават основите на младите демокрации и убиват в името на идеологиите си, изпълнени с омраза", каза Буш.

Заради убийството на министъра на промишлеността Пиер Джемайел са отменени предвидените за 23 ноември тържества по случай националния празник на Ливан, предаде АФП.

По традиция на този ден, на който ливанците честват провъзгласяването на независимостта на страната си през 1943 г., в Бейрут има военен парад.

Пиер Джемаейл принадлежеше към едно от най-влиятелните маронитски семейства в ливанската политика.

Убийството му ще засили напрежението в Ливан, който преживява сериозна политическа криза на протовопоставяне между антисирийското мнозинство и просирийската опозиция, начело с Хизбула, която твърдо е решила да свали кабинета, смятан от нея за проамерикански, отбелязва Ройтерс.