Буш и Качински обсъдиха разполагането на противоракетния щит
Буш и Качински обсъдиха разполагането на противоракетния щит / снимка: BGNES

Разговорите между президента на САЩ Джордж Буш и полския му колега Лех Качински приключиха с 20 минути повече от предвиденото, предаде ИТАР-ТАСС.

Двамата държавни глави обсъдиха в лятната резиденция на Качински в Юрата, на полуостров Хел в Балтийско море, разполагането на елементи от американския противоракетен щит в Полша.

Участието на Полша в силите на НАТО в Афганистан и енергийната сигурност на Варшава също бяха предмет на дискусиите между Путин и Качински. Разговорите се водеха на вечеря, на която Буш беше нагостен с такива традиционни полски ястия като супа от цвекло, сьомга в сос тартар, пирожки от елдово брашно и агнешко блюдо.

След края на вечерята и на разговорите двамата президенти дори се разходиха по плажа, съпровождани от охраната и от шотландския териер на полския държавен глава.

Буш пристигна на тричасова неофициална визита в Полша, след това той ще отпътува за Италия.

Визитата на Буш в Полша беше предшествана от посещение в Чехия, където президентът разговаря на 5 юни с чешкия си колега също за разполагането на елементите от американския противоракетен щит.

После на срещата на върха в Хайлигендам Буш обсъди темата и с руския президент Владимир Путин, който не одобрява идеята за разполагане на ракети прехващачи и радарна станция в Полша и Чехия. В Хайлигендам Путин дори направи няколко алтернативни предложения, като например използване за нуждите на американската система за ПРО на действаща радарна станция в Азербайджан или разполагане на ракети прехващачи в Турция или дори в Ирак.