Бурята Ернесто отне живота на човек
Бурята Ернесто отне живота на човек / netinfo

Тропическата буря Ернесто днес премина над Хаити, където отне живота най-малко на един човек, връхлетя Куба и се придвижва към американския щат Флорида, предаде Асошиейтед прес. Според метеоролог от Националния център по ураганите в Маями очаква се Ернесто да се усили и да достигне Флорида като ураган от първа или втора категория.

Куба предприе спешни мерки преди бурята от Атлантическия океан да достигне кубинския бряг на около 30 километра западно от базата в Гуантанамо с максимална скорост на вятъра 75 километра в час. Природната стихия се движи на северозапад с 19 километра в час.

Губернаторът на Флорида Джеб Буш обяви извънредно положение и нареди да бъдат евакуирани всички туристи от крайбрежните острови Флорида Кийс. Според друг метеоролог цялата територия на Флорида е застрашена.

Вчера сутринта Ернесто придоби мащабите на ураган, първият в Атлантическия океан за този сезон, с максимална скорост на вятъра 120 километра в час. Стихията отслабна до тропическа буря, минавайки над Хаити. Метеоролозите очакваха поройни дъждове в някои от планинските области на страната и това породи опасения от наводнения в силно обезлесените райони.