В столицата на Нигер Ниамей пристигна конвой от около 300 камиона за доставки, докато Буркина Фасо се притече на помощ на засегнатия от санкциите си съсед.

Западноафриканският блок ECOWAS наложи санкции на Нигер, след като офицери от армията свалиха президента Мохамед Базум с преврат миналия месец.
Бенин и Нигерия затвориха границите си, което наруши доставките.

Но Буркина Фасо, също ръководена от хунта, която дойде на власт с преврат и беше отстранена от ECOWAS, побърза да покаже подкрепата си за новия режим.

Хунтата в Нигер ще съди сваления президент Мохамед Базум за държавна измяна

Изпратените от нея камиони, предимно с храна, бяха охранявани от нейната армия, преди Нигер да поеме охраната им, съобщиха властите в Ниамей.

Директорът на регионалната митница полковник Адаму Зарумейе заяви, че в Ниамей са пристигнали "около 300 камиона", като добави, че продуктите включват царевица, сол и стоки за бита.

Сейду Мие Занаиду, шофьор в конвоя, заяви пред АФП, че е пътувал от Кая в Буркина Фасо до Дори в източната част на страната, след което е пресякъл границата с Нигер близо до град Тера и е продължил към Ниамей.

Миналата седмица Агенцията по прехраната към ООН предупреди, че санкциите и затварянето на границите, свързани с политическата криза, "оказват значително влияние върху доставките на жизненоважни храни и медицински консумативи в Нигер".
БГНЕС