Военната хунта в Нигер обяви, че ще заведе дело срещу сваления президент на страната Мохамед Базум за "държавна измяна" поради подкопаване на държавната сигурност, предаде Асошиейтед прес. Това се случи часове след като метежниците казаха, че са отворени за диалог с държавите от Западна Африка за изход от разрастващата се регионална криза.

Полковник Амаду Абдраман заяви снощи в ефира на националната телевизия, че военният режим "е събрал нужните доказателства, за да повдигне обвинение пред компетентните национални и международни власти срещу отстранения президент и неговите местни и чуждестранни съучастници за държавна измяна и за подкоповане на вътрешната и  международната сигурност на Нигер".

Военната хунта в Нигер сформира правителство

Базум, който е демократично избраният президент на страната, беше свален от членове на собствената си президентска гвардия на 26 юли и оттогава е под домашен арест заедно със съпругата и сина си в президентския дворец в нигерската столица Ниамей.

Близки до президента, както и членове на неговата управляваща Нигерска партия за демокрация и социализъм (НПДС "Тарая" ), казват, че президентското семейство гладува, като е без ток и вода. Снощи хунтата отхвърли тези твърдения и обвини политиците от Западна Африка и международните им партньори в организиране на дезинформационна кампания, за да злепоставят хунтата. В същото време нараства международният натиск върху военните да освободят и възстановят Базум на президентския пост.

АП припомня, че веднага след преврата Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) постави на военния режим в Ниамей седемдневен ултиматум да върне сваления държавен глава на власт, в противен случай ще приложи военна сила. След изтичането на крайния срок обаче не последваха действия от нито една от двете страни.

Миналата седмица ЕКОВАС постави силите си в "бойна готовност", но все още не ясно кога и дали те ще влязат в Нигер.
Иво Тасев/БТА