Бунтовниците превзеха най-голямото военно летище в Северна Сирия
Бунтовниците превзеха най-голямото военно летище в Северна Сирия / снимка: Reuters

Най-голямото военно летище в Северна Сирия падна тази сутрин в ръцете на бунтовниците след няколко дни на ожесточени сражения, съобщи сирийска неправителствена организация.

"Сраженията на военното летище в Тафтаназ бяха прекратени към 11 ч местно време и цялата база е в ръцете на бунтовниците. Има много загинали сред силите на режима. Голяма част от войниците и офицерите избягаха рано сутринта", заяви директорът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.

"Това е най-голямата военно-въздушна база, завзета от началото на бунта преди 22 месеца. Тя беше превзета от Фронт ал-Носра, Ахрар ал-Шам и Талиаа ал-Исламия", три радикални ислямистки групировки", уточни той. Според Рахман "режимът успя да насочи към град Идлиб голям брой военна техника, но част от нея попадна в ръцете на бунтовниците", пише БГНЕС.

Военното летище в Тафтаназ обичайно приема 60 хеликоптера, но режимът изтегли всички с изключение на двадесетина, които вече не работят, съобщи неправителствената организация, използваща мрежа от активисти и лекари в Сирия.

Междувременно продължават сраженията между сирийските сили за сигурност и бунтовниците. В околностите на Дамаск се чува стрелба, а в центъра на столицата избухна кола бомба. При експлозията няма жертви и ранени, нанесени са само материални щети.

В Алепо е бил обстрелван един от жилищните квартали, където има убити и ранени. Подновени са сраженията в старата част на града.