/ iStock
През първото тримесечие на тази година общо 411 190 чуждестранни граждани са ползвали здравни и медицински услуги в Турция. По данни на Съюза на турските борси и търговски палати приходите за този период са надхвърлили 453 милиона долара.

В същото време се отчита увеличение на разнообразието на услугите, предпочитани от чужденците за здравен туризъм.

Представители на здравния туризъм от Турция и арабските страни се събират в Истанбул

“В началото чужденците предпочитаха да ползват здравни услуги главно за трансплантация на коса и пластична хирургия. Сега се наблюдава бум на пациенти от европейските страни, които ползват медицински и здравни услуги в много сектори - гинекология, офталмология, обща хирургия, ортопедия и кардиология", коментира Джихан Алагьоз, председател на парламента за здравен туризъм към Съюза на турските борси и търговски палати.

Той посочи, че с популяризирането на потенциала на Турция в здравния туризъм на международни здравни изложения, частните болници в Турция са започнали да се срещат директно с представители на здравния сектор в различните европейски страни.

По думите му в изложението за здравен туризъм в Амстердам, Нидерландия, което тези дни се проведе за втори път, са участвали отговорни представители на 60 от най-престижните болници и клиники в Турция. Алагьоз подчерта, че за разлика от преди, когато интерес към възможностите за лечение в Турция са проявявали преди всичко живеещите в страната турци, сега голям интерес е имало и от страна на самите холандци.

Рекорден брой пациенти са посетили Турция за присаждане на коса през 2022 г.

Междувременно сътрудничеството със САЩ в областта на здравния туризъм е било обсъдено на среща в Истанбул под координацията на Съвета за икономически връзки (ДЕИК) с представители на американския медицински сектор. Набелязани са били мерки за активизиране на връзките помежду им.
Нахиде Дениз/БТА