Броят на жертвите на земетресението в Хаити може да  достигне 300 000
Броят на жертвите на земетресението в Хаити може да достигне 300 000 / снимкa: Reuters

Броят на жертвите на опустошителното земетресение в Хаити може да достигне 300 000 души, заяви хаитянският президент Рене Превал в Канкун, Мексико, цитиран от ДПА.

Превал пристигна вчера за срещата на върха на Общността на страните от Карибския басейн (Кариком). Там той отново призова международната общност за спешна помощ и дългосрочно съдействие за възстановяване и по-скоро изграждането наново на страната му, която и преди катастрофалното земетресение бе най-бедната държава в западното полукълбо.

Превал ще участва и в започващата днес среща на високо равнище на Латиноамериканските и Карибските страни. Сред обсъжданите теми се очаква да бъде и помощта за Хаити след бедствието, пише БТА.

Хаитянският президент пристигна с мексиканския правителствен самолет и благодари на мексиканския народ от все сърце за цялата помощ, изпратена на родината му.

При положение, че 250 000 жилища са разрушени и 1,5 милиона души живеят в нещо като палатки, направени от чаршафи и парчета пластмаса, почти под открито небе, най-належащо е осигуряването на подслон, каза той, цитират от Ройтерс.