Британските ВВС под тревога заради руски бомбардировачи
Британските ВВС под тревога заради руски бомбардировачи / netinfo

Руски стратегически бомбардировачи са били засечени през нощта над международни води в Северно море. В резултат в района са били изпратени норвежки и британски изтребители, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Руските военновъздушни сили обясниха, че бомбардировачите Ту-160 и Ту-95МС изпълнявали планови учебни полети над неутрални води в акваторията на Северния ледовит океан и Атлантическия океан. Руските самолети са били засечени от британски изтребители "Торнадо" и норвежки Ф-16, които ги приближили на четири пъти.

Представител на руските ВВС подчерта, че полетите над неутрални води се извършват по своевременно подадени заявки за използване на международни въздушни маршрути.

Говорител на генералния щаб на норвежката армия заяви, че присъствието на руските бомбардировачи в района е малко необичайно. "Отдавна не бяхме виждали руски самолети толкова на юг", отбеляза той.

По стандартна процедура Норвегия изпратила два изтребителя, за да идентифицират засечените чужди самолети и да маркират въздушното пространство на страната, обясни говорителят.

Руски бомбардировачи вече бяха засечени в района във вторник, припомня Франс прес. Агенцията отбелязва, че тези маневри са наблюдавани на фона на кризата между Русия и Великобритания.