/ iStock/Getty Images
Британски журналист и бразилски експерт по коренните народи – и двамата получавали заплахи преди, са изчезнали в отдалечен регион на Амазония. Това съобщиха властите и групи, защитаващи правата на коренното население, предаде Франс прес.

57-годишният независим журналист Дом Филипс изчезна по време на изследвания за бъдеща книга в долината Джавари заедно с Бруно Арауджо Перейра, признат специалист по въпросите на коренните етноси, информира британският в. "Гардиън", чийто редовен сътрудник е Филипс. Връзка с двамата няма от неделя сутринта.

Разположена в югозападната част на Амазонската екваториална гора, недалеч от Перу, долината Джавари е труднодостъпна и обитавана от племена, двайсетина от които живеят в пълна изолация. Въоръженото насилие в региона расте заради присъствието на нелегални копачи, златотърсачи и ловци.

 
Първоначалните издирвания с участието на аборигени – "чудесни познавачи на региона", останаха без резултат, съобщиха Съюзът на аборигенските организации в долината Джавари и Обсерваторията на човешките права на изолираните и неотдавна влезлите в контакт аборигенски народи.

Прокуратурата информира, че полицията е натоварена с издирвателна операция под ръководството на флота. Изчезването на Филипс и Перейра предизвика много тревоги в социалните мрежи.

Пол Шъруд, партньор на сестрата на Филипс, призова чрез Туитър властите да подсилят операцията с националната гвардия и всички сили на тяхно разположение. Сдружението на чуждестранните журналисти в Бразилия прикани държавното ръководство да действа "незабавно".

Правозащитните организации в региона заявиха, че изчезналите получили заплахи седмица преди да се изгуби връзката с тях. Те не уточниха естеството на тази заплахи, но Перейра, работил дълго време в държавна агенция по въпросите на коренните етноси, редовно ставал обект на заплахи от страна на нелегални дървосекачи и копачи, обикалящи земите на аборигените.
БТА