Град Кингслин в графство Норфолк, Великобритания, е малък пристанищен и пазарен град, а местният жител и служител на градския съвет Гордън Джаксън-Хобс използва старите британски традиции, за да помага на украински военни части, намиращи се на хиляди километри от него, пише VOA/Voice of America.

"В Обединеното кралство имаме организация, наречена Кралско дружество за защита на птиците, Bird Watchers.Имахме подразделение, което се нуждаеше от бинокли. Влизам в интернет и отправям призив и ми доставят кашони с бинокли. Кутиите са пълни с неща, които ще накарат войника на фронтовата линия да се почувства по-добре за един ден", казва Гордън. 

Но основният проект на Гордън за помощ е съсредоточен върху автомобилите.

Така наречената операция Freelander е кръстена на Land Rover 4x4.

Планът е да се доставят 10 или повече високопроходими автомобила на украинските военни за превозване на оборудване и персонал и за спасяване на ранени. На цената на един съвсем средностатистически изтърбушен ван или автомобил със задвижване на четирите колела в Украйна, може да се закупят три или четири Freelanders в Обединеното кралство.

В този гараж Сю и Норберт Мадокс управляват малък бизнес за ремонт на високопроходими автомобили. Джаксън Хопс намира автомобилите, а Мадокс се занимава с ремонта.

Сю Мадокс казва, че те работят безплатно, защото искат да помогнат.

От началото на проекта през 2023 г. екипът от Норфолк е доставил осем високопроходими автомобила в Източна Украйна.

И въпреки че продължаващата война в Украйна отдавна е престанала да бъде на първите страници на британските вестници,  за хора като Гордън Джаксън Хопс и Мадокс, да помагат на украинските войници, те продължават да мислят за тях.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA