/ БГНЕС
Британският министър на околната среда Зак Голдсмит подаде оставка в петък, заявявайки, че министър-председателят Риши Сунак "не се интересува" от въпросите на околната среда.

Тази поредна оставка подчерта дълбокото разделение в управляващата Консервативна партия.

Риши Сунак: Великобритания е подготвена за редица сценарии в Русия

Тъй като догодина се очакват избори, а Консервативната партия изостава в проучванията на общественото мнение, партията е разделена на лоялни към Сунак и такива - като Голдсмит, смятащи, че бившият министър-председател Борис Джонсън е бил несправедливо изместен на втори план.

В петък Голдсмит заяви, че Великобритания е загубила водещата си роля в световен мащаб по въпросите на климата. Той отхвърли опита на Сунак да представи оставката му като реакция на това, че е бил помолен да се извини за критиките си към разследването на парламентарната комисия срещу Джонсън.

Голдсмит заяви, че с удоволствие ще поднесе извинения за критиките си към комисията по привилегиите.

"Проблемът не е в това, че правителството е враждебно към околната среда, а в това, че Вие, нашият министър-председател, просто не се интересувате от тази тема", заяви Голдсмит, който заседава в горната камара на парламента и заемаше длъжността държавен министър за отвъдморските територии, Британската общност, енергетиката, климата и околната среда.

Риши Сунак отправи остри нападки срещу Борис Джонсън

Сунак отговори на Голдсмит с писмо, което започваше така:

"Бяхте помолен да се извините за коментарите си относно Комитета по привилегиите, тъй като сметнахме, че те са несъвместими с позицията Ви на министър на Короната. Вие решихте да поемете различен курс".
 
БГНЕС