/ БТА
Високопоставен член на управляващата британска Консервативна партия призна, че е предоставил лични данни на депутати от своята партията на човек, с когото се е запознал онлайн. Той призна, че се е компрометирал, като е изпратил на този човек свои интимни снимки, предаде Ройтерс.

Уилям Раг каза пред вестник „Таймс“, че е предал телефонните номера на свои колеги на мъж, когото е срещнал в приложение за запознанства.

След това неговите колеги са получили непоискани неприлични съобщения, на които двама от депутатите отговорили и в допълнение дори изпратили свои изобличаващи снимки.

“Те държат компромати срещу мен“, каза пред вестника 36-годишният Раг. „Не ме оставят на мира. Питаха за хора. Аз им дадох някои номера, не всички. Казах на този човек да спре. Той ме манипулираше и се аз навредих на други хора“, добави той.

Изданието „Политико“ добави, че 12 мъже, включително действащ министър от правителството са били цел на предполагаемата акция, при която са получили закачливи съобщения и снимки от хора, които наричали себе си Аби и Чарли.

Нито „Таймс“, нито „Политико“ съобщават кого подозират за отговорен за кампанията със съобщенията.
Полицията в Централна Англия каза, че разследва информацията за зловредната комуникация.

„Събитията от последните няколко дни са голяма причина за безпокойство“, посочи и финансовият министър Джеръми Хънт.
„Урокът за всички депутати сега е, че трябва да са много внимателни за киберсигурността“, добави той.

Говорител на парламента пък заяви: „Парламентът гледа на сигурността изключително сериозно и работи в тясно сътрудничество с правителството относно реакцията на тези инциденти. Ние призоваваме всеки засегнат да се свърже с отдела по сигурността на парламента.“

Раг е депутат в Консервативната партия на премиера Риши Сунак от 2015 г. и е председател на междупартийната парламентарна комисия за конституционните въпроси и стандарти. 

Офисът на Раг засега не е коментирал инцидента.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден
Валерия Динкова/БТА