Браун на обиколка в страните от Персийския залив
Браун на обиколка в страните от Персийския залив / БГНЕС
Британският премиер Гордън Браун пристигна в Саудитска Арабия, откъдето започва обиколката си в страните от Залива. Целта му е да убеди техните ръководители да подкрепят финансово страните, пострадали от кризата, предаде АФП.

По време на цялата обиколка, която ще продължи четири дни и ще го отведе в Обединените арабски емирства и в Катар, главна тема на разговорите на Браун ще бъде финансовата криза и поевтиняването на петрола, което носи загуби за монархиите от Персийския залив. Браун ще предложи на държавните ръководители, с които ще се срещне, да помогнат за увеличаването на резервите на Международния валутен фонд (МВФ) и така да се избегне разпространението на кризата.

ОПЕК не е склонна да откликне и вече заяви, че не разполага със средства, за да помогне на западните държави. На 15 ноември във Вашингтон ще се състои среща на Г20 – държавните и правителствени ръководители на индустриалните страни и на бързо развиващите се икономики, на която ще бъде обсъдена реформата на международната финансова система. Държавите от Персийския залив ще се представляват от Саудитска Арабия, отбелязва БГНЕС.