/ пресцентър, Министерски съвет
„С Андрей сме добри приятели от много години. На Хърватия й предстои председателство. Темата Западни Балкани е на дневен ред. В България сме домакини на Берлинския процес догодина, където, знаете, идват лидерите на Западните Балкани, канцлерите на Германия и Австрия. С Андрей Пленкович имаме да направим много неща заедно през 2020 г. Трябва така да си подредим събитията, че да си помагаме”, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция след среща с премиера на Хърватия в Загреб.

Борисов консултира хърватския премиер за европредседателството (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Вчера проведох срещи с нашите т.н. сестрински партии. Не случайно Мицковски заяви, че ЕС и НАТО са приоритет за ВМРО. Аз настоях това да бъде декларирано, за да може една страна да върви напред. Антибългарската реторика не само трябва да бъде забравена, а да се убедят всички останали, че не се ползва. Ние не сме били окупатор и няма да допусна да бъде лепнат такъв етикет на България. Прочитът на историята е такъв, какъвто историците са го представили. Компромиси в тези неща няма. Ако искат да вървят напред, ясни са ценностите и перспективите. Те са го чули от мен, повторил съм го в тяхно присъствие и съм ги накарал да го декларират”, заяви той.



„Естер де Ланге е един от приятелите на България. Тя си направи труда да прелети над границата, да разгледа системите ни за контрол. Каза, че е изключително впечатлена. Тя го заяви на глас, пред всички. Считам, че това е важно. Ние сме държава, която се справя с контрабандата, с мигрантите”, добави Борисов.

Борисов към Естер де Ланге: Контрабандата в България е под 3,4% (СНИМКИ)

"Разбира се, приемам упрека, че както ректор на Софийския университет беше единствен кандидат пък нямаше протести, Доналд Туск беше единствен кандидат пък нямаше протести, може да ми ги припишете на мен, че аз съм виновен, че не съм издигнал друг кандидат", заяви още той.

Борисов: С Туск ЕНП ще продължи да бъде водещата партия в Европа (СНИМКИ)

„Доналд Туск е много твърд човек, на нас ни е нужен точно такъв човек. Урсула фон дер Лайен представи Мария Габриел с такъв аплон, с такава радост, че работи с нея и то по такива теми. Видяхте радостта на всички канцлери, комисари. Ако гласуват за нея за зам.-председател би било едно голямо признание за България. Смятам, че и с избора на Кристалина Георгиева затворихме устите на много хора. Всички лъжи рано или късно биват опровергавани. Делян Добрев показа в Хасково как мислят хасковлии”, смята премиерът.