/ БГНЕС
Министър председателят на България Бойко Борисов поздрави Доналд Туск, който стана новият президент на Европейската народна партия.



"Честито на моя приятел Доналд Туск! Убеден съм, че под неговото ръководството Европейската народна партия не само ще продължи да бъде водещата партия в Европа, а и ще разшири дори повече своето влияние. Респект и уважение към Жозеф Дол, който винаги ни е помагал и подкрепял", написа Бойко Борисов във Фейсбук.

Европейската народна партия избра бившия президент на Европейския съвет Доналд Туск за свой лидер на мястото на французина Жозеф Дол.

Доналд Туск e новият президент на Европейската народна партия

Туск е избран с 491 гласа „за“ и 37 „против“ на конгреса на партията в хърватската столица Загреб. Той стана първият източноевропеец начело на най-голямата политическа сила в Европейския съюз. Полякът беше единственият кандидат за поста председател на ЕНП.

Сред кандидатите за заместник-председател на ЕНП е и българският еврокомисар Мария Габриел.

Борисов: Доналд Туск е изключителен приятел на България

Премиерът на България Бойко Борисов, който е в Загреб, написа по-рано във Фейсбук, че "Доналд Туск ще бъде много добър председател на ЕНП. Той е изключителен приятел на България. Помните приветствието му за председателството на България. Доналд ми е добър приятел. Положи огромни усилия като председател на Европейския съвет, когато се изискваше се дипломатичност и консенсус".
 

Доналд Туск ще бъде много добър председател на ЕНП. Той е изключителен приятел на България. Помните приветствието му за председателството на България. Доналд ми е добър приятел. Положи огромни усилия като председател на Европейския съвет, когато се изискваше се дипломатичност и консенсус.

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 20 ноември 2019 г.