Премиерът Бойко Борисов и главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние
Премиерът Бойко Борисов и главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние / БГНЕС
България е в напреднала подготовка за всички възможни сценарии за Брекзит. Вече имаме два приети плана за действие, свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС - „със сделка“ и „без сделка“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на двустранната си среща с главния преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние, която се проведе в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
 
В разговорите българският министър-председател посочи, че държим на ключовата роля на Европейската комисия за постигането на координиран подход между държавите членки, особено по отношение на подготвеността за Брекзит.

Ева Майдел: Българите във Великобритания ще запазят правата си, дори без сделка за Брекзит

Премиерът Бойко Борисов и главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние
БГНЕС

За България на първо място стоят правата на гражданите, включително - социалните и здравните, пенсиите“, добави премиерът Борисов. Той заяви пълна подкрепа към главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и го поздрави за отличната работа на преговорния екип.
 
„Споразумението за оттегляне е възможно най-добрата основа за уреждането на Брекзит. То определя деликатен баланс, който гарантира правата на гражданите и бизнеса, бюджета на ЕС, целостта на Единния пазар и мирния процес в Ирландия“, каза още премиерът Борисов пред Мишел Барние.
 
Българският министър-председател заяви, че подкрепяме виждането на ЕК, че Споразумението не подлежи на предоговаряне.

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

Премиерът Бойко Борисов и главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние
БГНЕС

„В този контекст високо оценяваме усилията на Комисията за намиране на приемлива алтернатива в диалог с британската страна. Надяваме се Споразумението да бъде подкрепено от британския парламент“, каза още премиерът Борисов.
 
Той бе категоричен, че в настоящия ключов момент единството на 27-те държави членки на ЕС е от изключителна важност.
БТА