Борис Джонсън
Борис Джонсън / Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън получи дългоочаквания доклад от разследването на правителствените партита, нарушаващи правилата за локдаун, съобщи днес правителството, предаде Асошиейтед прес. Висшата държавна служителка Сю Грей е предоставила на премиера актуализирана информация за разследванията си, се казва в съобщението.

Кабинетът на Джонсън обеща, че докладът ще бъде публикуван "бързо" и премиерът ще говори пред парламента за съдържащите се в него заключения. Но е малко вероятно предоставената днес "най-нова информация" за разследването да разкаже цялата история, отбелязва АП. Някои от констатациите на Грей не се съобщават заради отделно провеждано полицейско разследване дали някои от събиранията са нарушили законите, въведени заради COVID-19.

Обвиненията, че премиерът и неговият персонал не са спазвали ограниченията, наложени на страната с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, предизвикаха обществено недоволство и някои консервативни депутати призоваха Джонсън да подаде оставка.

Премиерът прикани критиците си да изчакат заключенията на Грей. Той отрече лично да е извършил нарушения и заяви, че няма никакво намерение да подава оставка. Запитан днес дали е направил нещо нередно, Джонсън отговори: "Ще трябва да изчакате и да видите резултатите от разследванията".

Позицията на Джонсън беше отслабена от обвиненията, че той и неговите сътрудници са пренебрегнали ограниченията, които наложиха в страната през 2020 г. и 2021 г., за да ограничат разпространението на коронавируса, като са участвали в офис партита, празнуване на рождени дни и петъци "на чаша вино", уточнява Ройтерс.

Джонсън се надява, че докладът на Грей ще го оправдае по сериозните обвинения. Очакваше се той да бъде публикуван още миналата седмица, но представянето му се отложи по молба на полицията, която също разследва твърденията за нарушаване на противоепидемичните правила.

Междувременно Джонсън се опита да измести темата от центъра на обществения интерес и днес отбеляза втората годишнина от Брекзит, изтъквайки икономическите възможности за Великобритания след напускането на Европейския съюз. При посещението си в пристанището Тилбъри, източно от Лондон, премиерът обеща да направи Великобритания "номер едно за бизнес и инвестиции", благодарение на свободата, на която се радва.
БТА