Британският премиер Борис Джонсън отхвърли призивите на опозицията да подаде оставка заради това, че е присъствал на партита по време на локдаун, макар да призна, че правилото, според което министрите трябва да се оттеглят, ако съзнателно са заблудили парламента, се отнася и до него, предаде Ройтерс.

Джонсън, който спечели на изборите през 2019 г. най-голямото мнозинство за Консервативната си партия от повече от 30 години, се подготвя за публикуването на заключенията от официално разследване на твърдения, че е имало множество алкохолни партита на "Даунинг стрийт" 10 по време на локдауните. Той каза пред парламента, че не е нарушавал правилата.

Все още не е ясно, кога точно ще бъдат публикувани заключенията от разследването на висшата служителка на правителствената канцелария Сю Грей особено след като полицията започна свое собствено разследване.

Борис Джонсън не мисли, че партитата в резиденцията му са в нарушение на закона

Попитан от лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, дали етичният кодекс на министрите, където е записано, че министрите, които съзнателно са заблудили парламента, трябва да подадат оставка, важи и за него, Джонсън отговори: "Разбира се."

"Ако е заблудил парламента, той трябва да подаде оставка", каза Стармър и попита: "Ще си подадете ли оставката?". "Не", отговори кратко Джонсън.

Скандал във Великобритания: Борис Джонсън призна, че е бил на парти по време на локдаун

Британският премиер каза, че не може да говори за разследванията на въпросните партита. Джонсън добави, че правителството му е съсредоточено върху стимулирането на икономическия растеж и поемането на лидерска роля в отговора на Запада на кризата около Украйна.