Бомбените атентати в Тайланд били местен саботаж с цел дестабилизация
Бомбените атентати в Тайланд били местен саботаж с цел дестабилизация / БГНЕС

Тайландската полиция обяви, че вълната от бомбени нападения, в които тази нощ и днес бяха убити поне четири души и десетки бяха ранени, са по-скоро местен саботаж, а не международен тероризъм, предадоха АФП и АП.

"Това не е терористична атака, а местен саботаж", каза говорител на полицията на пресконференция в Банкок.

Серия от взривове в туристически райони на Тайланд

Полицията разследва взривовете в няколко курорти и популярни туристически дестинации в Южен Тайланд, но засега не е открила връзка между тях. Остава неясно и дали нападенията са свързани с бунта в южните провинции, населени предимно с мюсюлмани, добави говорителят, цитиран от Ройтерс.

Сред ранените са чужди туристи в морския курорт Хуа Хин. ТАСС цитира телевизионния канал Тай Пи Би Ес, че са арестувани няколко души, заподозрени за съучастие в нападенията. Подробности до момента обаче не се посочват.

Още две експлозии избухнаха в тайландския курорт Хуа Хин

Премиерът Прают Чан-оча нареди да бъдат приети всички необходими мерки за предотвратяване на нови взривове.

В местата на масово струпване на терористи ще се появят допълнителни полицейски постове, обяви туристическата полиция на страната. "Постовете ще работят денонощно, ще осъществяват охрана и проверка", заяви ръководителят на туристическата полиция Сарачет Хакпал.

Серия от взривове разтърсиха в петък сутринта туристически райони на Тайланд - остров Пукет, град Сурат Тани и курортния град Хуа Хин.

Източник: БГНЕ, БТА