/ iStock/Getty Images
Световната търговска организация отложи за следващата седмица заседанието, на което ще се направи опит за избор на нов ръководител, съобщи АФП.

164-те държави-членки на СТО трябваше да се съберат в понеделник, за да изберат между двама кандидати, които да я оглавят. Ръководителят на комисията по подбор, създадена да подпомогне процеса, информира днес членовете, че срещата ще трябва да бъде отложена.

Преброяването в САЩ още се точи, в Невада 16% от бюлетините не са пипнати (ВИДЕО)

В периода до следващата среща ще продължат консултациите между отделните делегации.
Комитетът за подбор на СТО, съставен от т. нар. Тройка посланици, оглавяващи трите основни клона на организацията, проведе в течение на няколко месеца консултации с членовете си, за да бъде одобрен приемник Роберто Азеведо, който през август напусна предсрочно поста.

След като намали първоначалния списък с осем кандидати, миналата седмица тройката избра Нгози Оконьо-Ивеала от Нигерия като най-вероятна консенсусна фигура, която може да поеме кормилото на СТО.

Надеждите бяха попарени, след като САЩ заявиха, че ще подкрепят кандидатурата на южнокорейския министър на търговията Йоо Мйънг-хи. СТО „трябва да бъде ръководен от човек с реален практически опит в тази област“, каза търговският представител на САЩ. Нгози е била финансов и външен министър, но никога министър на търговията.

Съобщението на САЩ хвърли в смут ръководството на СТО. През последните дни много наблюдатели подчертаха, че държавите-членки имат малки шансове да се споразумеят за нов генерален директор, докато Доналд Тръмп, който е може би сред най-ревностните критици на СТО, е в Белия дом.

Общите очаквания са въпросът да остане нерешен до встъпването в длъжност на новия американски президент на 20 януари 2021 г. 
БГНЕС