Близо 500 са жертвите на студеното време в Европа, Кабул преживява най-студената зима от 15 години
Близо 500 са жертвите на студеното време в Европа, Кабул преживява най-студената зима от 15 години / снимки: Reuters

Близо 500 са жертвите на студената вълна в Европа за десет дни, повечето от които в източната част на континента, предимно Балканите и Италия, съобщи АФП.

В Украйна, където смъртните случаи регистрирани вчера са 136 (112 от които са починали директно от студа), обилни снеговалежи затрудниха движението в южната част на страната и блокираха стотици автомобилисти. Температурите може да паднат до минус 30 градуса по Целзий в края на седмицата, според метеорологичните служби.

В Полша, броят на починалите от хипотермия вече е 80, с шест нови смъртни случаи за повече от 24 часа, съобщи полицията. Близо 50 души са починали от дефектни печки, които предизвикали задушаване с въглероден окис и пожари.

Близо 500 са жертвите на студеното време в Европа Кабул преживява найстудената зима от 15 години
netinfo

В Русия, където температурите днес бяха около минус 22 градуса в Москва и около минус 34 в Якутия (източен Сибир), студът е взел най-малко 110 жертви тази година, 46 от които от началото на февруари, сочат данни на министерството на здравеопазването.

Студът е отнел живота на 23 души в Литва, 10 в Латвия и един човек в Естония. В Чехия, броят на смъртните случаи е 24. Трима души са загинали в Словакия.

В Румъния са регистрирани три смъртни случаи, предизвикани от хипотермия през последните 24 часа, а  общият брой на жертвите от 24 януари достига 41 души. В България студената вълна от две седмици и наводненията от 6 февруари взеха 28 жертви.

В бивша Югославия по данни на властите и на медиите жертвите са най-малкото 27, но може да се окаже, че са повече, тъй като десетки хиляди села вече повече от седмица са откъснати от света.

Унгария не е излязла с официални данни за смъртните случаи, свързани със студа, но медиите съобщават за 19 жертви. През уикенда в Германия, където според неофициални данни са загинали четирима души, се очакват нови снеговалежи.

Най-малко шест са жертвите на арктическия студ във Франция за по-малко от седмица, допълва БТА. Неголям ледоразбивач може да бъде забелязан от няколко дни по каналите в Париж наред с обичайната гледка на пътническите корабчета, предаде АФП. Студеното време, което скова Европа, доведе до замръзване на водните артерии във френската столица. Силният студ предизвика и рекордна консумация на електроенергия и остави без отопление хиляди домакинства в югозападната част на страната, съобщи АФП.

В Италия, където ситуацията остава критична в няколко области, броят на загиналите от 1 февруари досега е 43.

Близо 500 са жертвите на студеното време в Европа Кабул преживява найстудената зима от 15 години
netinfo

Папа Бенедикт Шестнайсети призова за молитви за жертвите и изрази съпричастност с хората, страдащи от необичайно студеното време. На редовната си ежеседмична аудиенция Бенедикт говори за близостта си с тези, които страдат от студа, и прикани всички да се молят за тези хора и техните семейства.

Тази зима в Кабул е най-студената от 15 години насам, предаде АП, като се позова на Афганистанската метеорологична служба. Днес температурите в афганистанската столица паднаха до минус 16 градуса по Целзий. Предишният подобен рекорд е от преди 15 години, когато е било минус 17. Най-ниската температури, измервана в Кабул, е минус 26 градуса (преди 40 години). Студът и петдесетсантиметровата снежна покривка предизвикаха аварии в електрозахранването и заледяване на улиците. Рязко се увеличи и търсенето на дърва за огрев - основното средство, с което се отопляват петте милиона жители на афганистанската столица.