/ iStock/Getty Images
Държавната помощ за милиони американци, загубили работата си поради масовите съкращения, причинени от пандемията на коронавируса, ще бъде прекъсната в края на декември, освен ако Конгресът не действа, се казва в проучване в сряда, съобщи АФП.

През март законодателите приеха закона CARES за 2,2 трилиона долара, който разшири мрежата за безопасност при безработица, тъй като COVID-19 разруши икономиката, предлагайки обезщетения за работници, които обикновено не отговарят на условията и удължавайки времето, което уволнените американци могат да получават обезщетения.

Но финансирането на тези програми изтича на 26 декември, а проучване на The Century Foundation изчислява, че близо 12 милиона работници ще получават обезщетения от двете основни разширени програми за безработица, когато изтече финансирането.

Невиждан юруш за тоалетна хартия в САЩ, въвеждат лимит на ролките

"Това заплашва да дрлъпне черджето изпод една икономика, която вече е видяла, че милиони работници губят държавните си обезщетения за безработица тази есен", казва бадираният в Ню Йорк прогресивен мозъчен тръст в своя доклад.

Законодателите от Вашингтон в продължение на месеци преговаряха дали да приемат последващи мерки към CARES. Но демократите и републиканците не успяха да постигнат съгласие колко да похарчат или за какво да го похарчат и няма основания да вярваме, че ще бъде постигнат напредък, преди новият конгрес да започне работа през януари.

"Съединените щати са най-мащабно засегнатата от пандемията страна с близо 249 000 смъртни случая към сряда", съобщи университетът "Джонс Хопкинс". Спирането на бизнеса, за да се спре разпространението на вируса, доведе до скок на безработицата до 14,7% през април, и милиони хора подаваха нови искове за обезщетения за безработица всяка седмица.

Въпреки това действията на щатите за възобновяване работата , както и помощта за малкия бизнес и плащанията на физически лица, предвидени в Закона за грижите, помогнаха икономиката да се възстанови, макар и колебливо, като през октомври равнището на безработица намаля до 6,9%.

САЩ - първата страна в света с над 10 милиона заразени с COVID-19

Независимо от това, министерството на труда заяви, че 10,1 милиона работни места, загубени по време на пандемията, все още не са възстановени, а новите заявления за обезщетения за безработни се движат с около 700 000 за седмица.

Проучването на Century Foundation казва, че 7,3 милиона души, получаващи обезщетения в рамките на помощта за пандемия за безработица за работници на свободна практика и други, които обикновено не отговарят на условията, ще загубят помощта си на 26 декември, докато още 945 000 ще видят, че техните обезщетения изтичат през следващите седмици.

Още 4,6 милиона работници, които се възползват от компенсацията за спешна безработица при пандемия, която предоставя дългосрочна помощ на работници без работа, ще загубят обезщетения на същата дата. Но някои от тях ще могат да продължат да получават помощи през 2021 г. в зависимост от това в кой щат живеят.
БГНЕС