Близо 100 000 души се поклониха пред Нелсън Мандела в Претория
Близо 100 000 души се поклониха пред Нелсън Мандела в Претория / снимка: Gulliver/Getty Images

Близо 100 000 души са минали пред ковчега на Нелсън Мандела, който бе изложен на публично поклонение през последните три дни в Претория, предаде ДПА.

Хиляди южноафриканци обаче не получиха възможността да видят ковчега след като поклонението приключи днес в късния следобед. Официални лица посочиха, че максималният възможен брой на посетителите е бил достигнат и информираха хората, които все още се редяха на опашка, че няма да могат да прекарат дори кратък момент пред тленните останки на Мандела.

Въпреки отделни инциденти, при които някои хора пробиваха полицейските ограждения, за да видят ковчега, властите заявиха, че трите дни публично поклонение за първия чернокож президент на Южна Африка са преминали мирно и организирано.

В събота сутрин ковчегът на Мандела ще бъде закаран със самолет в Източна Капска провинция за погребални церемонии съгласно местната традиция, включващи ритуалното заколване на крава, допълва БТА.

В неделя Мандела ще бъде погребан с държавни почести в селото на предците си, Куну. Много търговски вериги като супермаркети, фитнес зали и универсални магазини съобщиха, че в този ден ще бъдат затворени от уважение към Мандела. Една верига супермаркети обяви, че ще работи в неделя, но приходите й от този ден ще бъдат дарени за благотворителност. Националната футболна лига преустанови провеждането на всички мачове до приключването на погребението.