Бившият зет на казахстанския президент осъден задочно на 20 години затвор
Бившият зет на казахстанския президент осъден задочно на 20 години затвор / netinfo

Казахстански военен съд осъди задочно бившия зет на президента Нурсултан Назарбаев на 20 години затвор, съобщи Асошиейтед прес. Той е бил признат за виновен по множество обвинения, включително и в държавен преврат. Тази присъда е поредният удар срещу бившия заместник външен министър Рахат Алиев, който през януари получи още една 20-годишна за отвличане и незаконно присвояване на средства. Алиев продължава да твърди, че е невинен. Според него обвиненията са част от държавен заговор.

Съдът осъди и още 15 граждани на Казахстан, включително бившият шеф на тайните служби Алнур Мусаев, допълни АП. Обвиненията срещу Алиев и Мусаев включват злоупотреба с власт, кражба на оръжия и амуниции и други.

Другите подсъдими бяха осъдени на различни срокове затвор - от 5 до 20 години. Процесът срещу тях започна на 23 януари и премина при закрити врати. Алиев беше назначен за посланик в Австрия през февруари 2007 г. и бе отзован от поста през май, след като публично обвини Назарбаев във "връщане към съветското минало" и заяви, че ще се кандидатира за президент през 2012 г. Той беше арестуван във Виена на 1 юни по молба на Казахстан, но Австрия за сега отказва да го предаде на родината му, а и Алиев поиска политическо убежище. Назарбаев, който е на власт от 17 години, е критикуван за това, че властта му става все по-авторитарна.