Бившият президент Бен Али предлага авоарите си в Швейцария на родината си
Бившият президент Бен Али предлага авоарите си в Швейцария на родината си / снимка: Reuters, архив

Бившият туниски президент Бен Али е готов да се откаже в полза на страната си от всички свои авоари в Швейцария, заяви ливанският му адвокат Акрам Азури, цитиран от АФП.

„Моля ви да вземете под внимание, че клиентът ми се отказва в полза на туниската държава от всички предполагаеми авоари и икономически ресурси, които са на швейцарска територия и принадлежат на бившия президент Зин ел Абидин Бен Али”, пише той в писмо, което възнамерява да адресира до швейцарското външно министерство. Азури допълва, че Швейцария е  напълно оторизирана да прехвърли тези авоари и ресурси на туниската държава без  каквато и да било съдебна и извънсъдебна формалност.

В края на юни делегация от туниски експерти се срещна в Берн и Лозана с швейцарски представители, които отговарят за връщането на замразените авоари, съобщава БТА.

Според швейцарските власти „целта на това засилено сътрудничество е да се стигне възможно най-бързо до връщане на авоарите с незаконен произход, които са държани от обкръжението на бившия режим на президента Бен Али”. Миналия октомври Берн блокира 60 млн. швейцарски франка (48,7 млн. евро) туниски авоари.