Бившият диктатор на Хаити Дювалие обвинен и в престъпления срещу човечеството
Бившият диктатор на Хаити Дювалие обвинен и в престъпления срещу човечеството / снимка: Reuters

Бившият диктатор на Хаити Жан-Клод Дювалие бе обвинен и в престъпления срещу човечеството, освен в корупция, предаде Ройтерс.

Мишел Монтас, бивша говорителка на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, заяви, че тя и още трима хаитяни, които са били в затвора при управлението на Дювалие, вчера са подали жалби в прокуратурата в Порт-о-Пренс за незаконни конфискации и унищожаване на лично имущество, изпращане в принудително изгнание, нарушаване на граждански и политически права, включително мъчения. Предишния ден Дювалие, известен с прозвището "Бейби Док", който се завърна неочаквано в Хаити след 25 години изгнание във Франция, бе закратко задържан и обвинен от държавен прокурор в корупция и злоупотреби по време на управлението си (1971-86 г.)

Намеренията на Дювалие остават неясни, отбелязва Франс прес. Негов говорител, цитиран от Асошиейтед прес, заявил, че той е подал молба за нов паспорт и възнамерява да напусне страната, след като го получи. Самият Дювалие твърди, че не възнамерява да се намесва в изборния процес в Хаити, опровергавайки изявления на самозвани негови говорители, представящи се за хора от обкръжението му.

Отричам по възможно най-официалния начин всякакви политически декларации, направени от мое име, по-специално отнасящи се до сценарии, свързани с текущия изборен процес в Хаити, заявява Дювалие в комюнике, адресирано до Франс прес и носещо неговия подпис.