Бивши военни препоръчват на НАТО превантивни ядрени удари
Бивши военни препоръчват на НАТО превантивни ядрени удари / netinfo

Група бивши високопоставени военни изпратиха на ръководството на НАТО доклад, в който се съдържа препоръка за провеждане на редица превантивни ядрени удари с цел да се предотврати използването на оръжие за масово поразяване от враговете на Алианса, пише “Телеграф”, цитиран от БГНЕС.

Сред авторите на доклада от 150 страници, предаден на ръководството на НАТО и Пентагона, са лорд Питър Индж, бивш главен британски съветник по отбраната, американският генерал Джон Шаликашвили, бивш командваш силите на НАТО в Европа и Хенк ван дер Бреемен, бивш холандски военен съветник.

“Рискът от по-нататъшно разпространяване на ядреното оръжие е неминуем и може да възникне опасност от ядрена война, макар и ограничена по мащаби”, се казва в доклада. Авторите призовават ръководството на НАТО към съвместни действия с ЕС и САЩ за противопоставяне на военната и терористичната заплаха и съхраняването на западния начин на живот и ценности.

Сред ключовите опасности авторите на доклада посочват политическия и религиозния фанатизъм, промените в климата, които могат да предизвикат миграционни вълни, негативните последици от глобализацията /международен тероризъм, организирана престъпност, разпространение на оръжия за масово поразяване/.

Необходимостта силите на НАТО първи да използват ядрено оръжие военните обосновават с това, че перспектива за безядрен свят от тяхна гледна точка вече не съществува.