Бившата жена на убиеца от Орландо го описа като избухлив и психично болен
Бившата жена на убиеца от Орландо го описа като избухлив и психично болен / Guliver/Getty Images

Терористичната групировка „Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Орландо, Флорида, при която 49 души бяха застреляни, а над 50 ранени в гей клуб. Новината беше разпространена от информационната агенция на групировката "Амак". Стрелецът - 29-годишният Омар Матин, е работил от 2007 г. като охранител в най-голямата в света частна охранителна фирма и е носил оръжие за изпълнение на служебните си задължения. Президентът на САЩ Барак Обама нарече трагедията "акт на терор" и нареди всички ресурси на правителството да са на разположение на разследващите.

29-годишният Омар Матин е работил като охранител в най-голямата в света фирма за услуги в областта на сигурността и е носил оръжие за изпълнение на служебните си задължения.

Кой е убиецът от Орландо?

Матин е американски гражданин, син на имигранти от Афганистан. Компанията, в която работи, го е е проверявала и не е открила нищо обезпокоително. Разследващите уточняват, че той е купил най-малко две огнестрелни оръжия през последната седмица. Според бившата му съпруга той е искал да стане полицай. Тя го описва като избухлив, "емоционално нестабилен" и "психично болен".

Служител на ФБР каза, че по време на нападението стрелецът се е обадил на 911 и е декларирал принадлежност към терористичната групировка "Ислямска държава". Матин е бил разпитван от ФБР през 2013 г. и 2014 г. за връзки с ислямски екстремисти, но не са били установени доказателства за престъпна дейност.

Той е бил свързан с радикалния имам Маркус Дуейн Робъртсън, известен на последователите си като Аби Табах. Това съобщава Fox News, позовавайки се на запознат с разследването източник. Робъртсън е лежал четири години в затвора за измами и притежание на незаконно оръжие. Освободен е през 2015 г. Според източника, случилото се в Орландо не е случайност, защото преди известно време Матин е постъпил в духовната онлайн академия на Робъртсън. А преди да бъде арестуван, Робъртсън „открито и ентусиазирано" е проповядвал срещу хомосексуализма.

Бащата на стрелеца от Орландо: Не знаех, че таи такава омраза в сърцето си

Много от семействата на хората от нощния клуб в Орландо все още не знаят каква е съдбата на близките им. Майката на едно от убитите момчета показа съобщенията, които е получила от него през нощта. Те разкриват ужаса в последните минути от живота му. Мамо, обичам те! - тези думи прочита сънената Мина Джъстис в 2 часа и 06 минути през нощта в неделя. Съобщението на телефона ѝ я събужда. То е от сина ѝ Еди. Следват още много съобщения.

Затворени сме в тоалетната. Моля те, обади се на полицията... аз ще умра. Обади им се мамо, веднага... Питах го ранен ли е... той каза - "Да". Има ли и други ранени, той ми написа - "Да!"

Последното съобщение от Еди майка му получава в 2.51 през нощта. - То гласи "Той е терорист", "Да". Следва мълчание. Тя му праща още съобщения, но няма отговор. В ранните часове в понеделник полицията й съобщава, че синът й е мъртъв.

Американският президент Барак Обама осъди случилото се като "акт на омраза" и обяви, че ФБР разследва стрелбата като терористичен акт.

Ислямска държава поела отговорност за най-смъртоносната стрелба в САЩ

„Ние заставаме зад хората в Орландо, които претърпяха ужасно нападение над техния град. Макар разследването да е в много ранен етап, знаем достатъчно, за да кажем, че това беше акт на терор и акт на омраза, и ние като американци сме обединени в скръбта, възмущението и решимостта си да защитим нашия народ. Федералното бюро за разследване разследва това като терористичен акт и аз съм наредил всички ресурси на правителството да са на тяхно разположение. Ние трябва да положим всички възможни усилия да разберем дали този убиец е бил вдъхновен или свързан с терористична група. Ясно е единствено, че той е бил човек, изпълнен с омраза. През идните дни ще разберем защо и как се случи и ще вървим в посоката, в която ни отведат фактите".

Обама осъди масовото убийство в Орландо като акт на терор и омраза

Стрелбата в Орландо беше 173-тата масова стрелба в САЩ за тази година по данни на сайта MassShootingTracker. org, водещ статистика за всеки инцидент, при който са били простреляни четирима или повече души (включително стрелеца), без значение дали са загинали или само са били ранени.

В САЩ има повече частно притежавани огнестрелни оръжия, от която и да било друга страна в света. Всъщност в Америка има повече огнестрелни оръжия, отколкото хора в зряла възраст.