Кой е убиецът от Орландо?
Кой е убиецът от Орландо? / БГНЕС

Мъжът, който застреля 50 човека в нощен клуб в американския град Орландо, е работил от 2007 г. като охранител в най-голямата в света фирма за услуги в областта на сигурността G4S и е носил оръжие за изпълнение на служебните си задължения, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Омар Матин - 29-годишен жител на Флорида, американски гражданин, син на имигранти от Афганистан, беше убит от полицията.

Ислямска държава поела отговорност за най-смъртоносната стрелба в САЩ

"Той е бил въоръжен служител по сигурността", заяви говорител на охранителната компания. По думите му Матин е работил във фирмата от септември 2007 г.

Компанията каза, че го е проверявала и не е открила нищо обезпокоително.

Властите казаха, че нападателят законно е купил най-малко две огнестрелни оръжия през последната около една седмица.

Според бившата му съпруга той е искал да стане полицай. Тя го описа като избухлив, "емоционално нестабилен" и "психично болен".

Обама осъди масовото убийство в Орландо като акт на терор и омраза

Ситора Юсуфи заяви, че роднините й са я "спасили" от Матин. По думите й двамата са имали бурен брак, продължил четири месеца и завършил с развод.

Служител на ФБР каза, че по време на нападението стрелецът се е обадил на 911 и е говорил за терористичната групировка Ислямска държава.

Помощник-специален агент Роналд Хопър заяви, че по телефона нападателят е заявил своята преданост към лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади.

Матин е бил разпитван от ФБР през 2013 и 2014 г. за връзки с ислямски екстремисти, но не са били установени доказателства за престъпна дейност.

Кървавата баня в Орландо - най-масовото убийство в историята на САЩ

Бащата на Седик Матин е политически коментатор, който понякога води предаване, посветено на Пакистан и Афганистан, предаде Ройтерс. Предаването се излъчва по афганистанския сателитен канал "Паям-е-Афган", базиран в Калифорния, от около три години, и поства политически коментари в страницата си във Фейсбук.

Омар Хатаб, собственик на "Паям-е-Афган", заявил, че Седик Матин купува 3-4 пъти в годината време по неговия канал, за да излъчва предаването "Дюран джирга". Линията Дюран е оспорваната граница между Пакистан и Афганистан, очертана на Индийския подконтинент от бившите британски управници, отбелязва Ройтерс. В коментарите си Седик Матин критикува Пакистан, неговото разузнаване, което нарича "създател и баща на световния тероризъм", както и афганистанския президент Ашраф Гани.

Какво е разгневило масовия убиец от Флорида?

В интервю за Ен Би Си вчера Седик Матин, известен и като Мир Седик, заяви, че деянието на сина му няма нищо общо с религията. Според бащата 29-годишният му син Омар Матин, който застреля 50 души в нощния гей клуб, изпаднал в ярост, когато видял двама мъже да се целуват пред съпругата и сина му. "Поднасяме извинения за случилото се. Ние не знаехме какво се готви да извърши той. В шок сме, като цялата страна", казал Седик Матин пред Ен Би Си.

Седик живее във Флорида според публичните регистри, но не е ясно кога е имигрирал в САЩ, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА