Бившият директор на ФБР Робърт Мълър
Бившият директор на ФБР Робърт Мълър / БГНЕС
Бившият директор на ФБР Робърт Мълър прие да бъде специален прокурор на федералното разследване за евентуален таен сговор между предизборния екип на Доналд Тръмп и Русия и нейната намеса в изборния процес в САЩ през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.

В кратка декларация Мълър заяви: "Приемам това задължение и ще го изпълня по най-добрия начин, на който съм способен".

Вижте какви правомощия има специалният прокурор в САЩ

Юридическата фирма УилмърХейл, в която Мълър работеше, заяви, че той е подал оставка веднага след назначаването му за специален прокурор от министерството на правосъдието, добавя АП.

Робърт Мълър бе директор на ФБР от 2001 до 2013 г.

Кой е суровият и методичен следовател Робърт Мълър?

Министерството не обясни мотивите за избирането на Мълър да ръководи разследването за руската намеса, добавя АП.

Специалният прокурор ще ръководи разследването на "усилията на руското правителство да повлияе на президентските избори в САЩ през 2016 г. и на свързаните с това въпроси".

ЦРУ: Русия ще продължи да се меси в американските избори

"Решението ми да назнача специален прокурор не означава, че са извършени престъпления или че ще има съдебно преследване. Не съм стигал до такива заключения. Реших, че е необходимо да бъде назначен специален прокурор, за да може американският народ да има пълно доверие в резултата", заяви в декларация заместник-министърът на правосъдието и заместник главен прокурор Род Розенстайн.

Обсъждал ли е Тръмп разузнавателна информация с руския външен министър?

Определянето на специален прокурор за разследването последва зачестяващите искания за независимо разследване на евентуалната руска намеса в изборния процес в САЩ в полза на Доналд Тръмп и против кандидатката на демократите Хилари Клинтън, напомня Ройтерс.

Натискът над Тръмп по въпроса за ролята на Русия се засили след уволнението миналата седмица на директора на ФБР Джеймс Коми, който ръководеше федералното разследване за руската намеса.

След бележката на Коми: Заплашен ли е Тръмп от импийчмънт?
БТА